Incompany trainingen / Maatwerk

September 2021

21-9-2021 | Studiedag Hoogbegaafde Adolescenten

Studiedag Hoogbegaafde Adolescenten

Doelgroep: kinder- en jongerentherapeuten en SKJ-geregistreerde hulpverleners (SKJ-registratie is aangevraagd)
Aantal dagen: 1 van 10-17 uur
Datum: dinsdag 21 september 2021
Locatie: Rosenstock Huessy Huis, Hagestraat 20, 2011CV in haarlem
Trainer: Hanneke Berens
Kosten: € 195,- (inclusief koffie/thee en een uitgebreide, veelal biologische lunch)


Een ander tot bloei laten komen.... 

Hoogbegaafdheid is een talent, geen beperking! Toch ervaren veel hoogbegaafde mensen belemmeringen die samen lijken te hangen met hun talent. Soms worden de obstakels die zij tegenkomen zo groot dat bloei onhaalbaar lijkt.  

Tijdens deze studiedag staan we stil bij het onderwerp hoogbegaafdheid en de impact hiervan op iemands leven. Wat betekent het, hoe wordt het zichtbaar en op welke wijze komen we dit binnen onze therapiepraktijk tegen? We bespreken verschillende typeringen van hoogbegaafdheid en hoe we als professionals hierop af kunnen stemmen. We richten ons op de mogelijkheden en kijken vanuit best-practice ervaringen hoe de hulpverlening kan bijdragen om hoogbegaafde mensen die zijn vastgelopen weer tot bloei te laten komen. 

Werkwijze: Leren door doen + verdieping

De dag is gericht op interactie en het delen van ervaringen en tools. Aan het eind van de dag heb je als therapeut een verrijkt beeld van hoogbegaafdheid. Je kunt de samenhang tussen hoogbegaafdheid en problemen die jongeren tegenkomen herkennen en je hebt meer tools om aan te sluiten bij de adolescenten. 

Begeleider

De studiedag wordt geleid door Hanneke Berens. Zij werkt als bestuurder bij Hart Voor IQ (HAVIQ) en heeft ruime ervaring in het begeleiden van hoogbegaafde jongeren en hun gezinnen. Zij is co-auteur van het boek: Basisboek Hoogbegaafde Adolescenten dat in februari van dit jaar is uitgekomen. Haar passie ligt bij de jeugdhulpverlening en het verbeteren van de situaties waarin jongeren opgroeien. Daarnaast is zij trainer bij de Specialisatie Integratieve Puber- en Jongeren Therapie van Druppel Academy. 


INSCHRIJVEN

30-9-2021 | Communiceren: Hoe doe je dat?

Informatie

Doelgroep: zorgverleners uit de palliatieve zorg, kinder- en schoolverpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en rouw-en verliestherapeuten
Aantal dagen: 1 dagdeel
Datum: donderdag 30 september 2021 van 13:00 tot 17:00 uur
Locatie: Rosenstock Huessyhuis, Hagestraat 10, 2011CV Haarlem.
Trainer: Lynn Jonkman en Marjo Vermeulen
Kosten: €125,00 incl koffie/thee

Inhoud training

Communiceren: Hoe doe je dat? is een training van een dagdeel waarin centraal staat hoe je als hulpverlener goed kunt communiceren in een situatie van ziekte en rouw.
We horen geregeld van zorgverleners dat het lastig kan zijn om op gepaste manier ouders/opvoeders, kinderen of jongeren te begeleiden die te maken hebben met ziekte in het gezin. Je kunt je als zorgverlener behoorlijk machteloos voelen, of zelfs gekwetst, als je de ouder en/of het kind/de jongere niet bereikt, of zelfs met hen in een conflict komt.  De manier waarop kinderen en jongeren hun gedachten en gevoelens uitdrukken, is voor volwassenen niet altijd even goed te begrijpen. Het lijkt of ze een ‘andere’ taal spreken. Hoe vind je aansluiting? 

Werkwijze: Leren door doen en verdiepen

We gaan aan het werk met:
Hoe communiceer je met ouders, kinderen en jongeren die te maken hebben met ziekte en rouw?
Wat is je eigen aandeel en welke tools heb je nodig?
Hoe belangrijk is opvoeden als een kind ziek is?
In de training Communiceren: Hoe doe je dat? gaan we met elkaar gaan op zoek naar de antwoorden

Begeleiders

Lynn Jonkman is werkzaam als kinderverpleegkundige in Amsterdam en als integratief kinder- en jongerentherapeut in Praktijk Druppel in Lisse.
Marjo Vermeulen is integratief jongerentherapeut en daarvoor jarenlang werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs.

INSCHRIJVEN

16-9-2021 en 17-9-2021 | Ouderschap, een vak apart…., over systemische ouderbegeleiding

Ouderschap, een vak apart…., over systemische ouderbegeleiding

Doelgroep: kinder- en jongerentherapeuten en SKJ-geregistreerde hulpverleners (SKJ-accreditatie is aangevraagd)
Aantal dagen: 2 van 10-17 uur
Datum: donderdag 16 en vrijdag 17 september 2021
Locatie: Rosenstock Huessy Huis, Hagestraat 20, 2011CV in haarlem
Trainer: Hanneke Berens
Kosten: € 390,- (inclusief studiemateriaal, koffie/thee en een uitgebreide, veelal biologische lunch)

Inhoud training

Hoe betrek je de ouders van een jongere bij een begeleidingstraject?
Hoe kun je als therapeut/hulpverlener oudergesprekken zo voeren, dat ze een versterkende en positieve invloed hebben op het proces van de jongere?
Hoe houd je de ouders en de jongere in ere?

In deze tweedaagse training staat ouderschap centraal. Systeemtheoretische uitgangspunten kunnen de mogelijkheden van werken met ouders verrijken. Boekentip: De Fontein van Els van Steijn.

Werkwijze: Leren door doen + verdieping 

Door je te verdiepen in de systeemtheorie en gesprekken met elkaar te oefenen, ben je aan het eind van deze training (nog beter) in staat om gesprekken met ouders rustig en doelgericht te voeren, zodat het proces van het kind en/of de jongere erdoor versterkt wordt.

Begeleider

Hanneke Berens werkt als bestuurder bij Hart Voor IQ (HAVIQ) en is co-auteur van het boek: Basisboek Hoogbegaafde Adolescenten dat in februari van dit jaar is uitgekomen. Haar passie ligt bij de jeugdhulpverlening en het verbeteren van de situaties waarin jongeren opgroeien. Daarnaast is zij trainer bij de Specialisatie Integratieve Puber- en Jongeren Therapie van Druppel Academy. 

 


INSCHRIJVEN

Oktober 2021

oktober 2021 | Specialisatie Integratieve Puber- en Jongeren Therapie -4-
Informatie over de Specialisatie Integratieve Puber- en Jongerentherapie -4- (start onder voorbehoud ivm de corona-maatregelen in oktober 2021)

In oktober (uitgesteld van januari 2021) start voor de vierde keer de Specialisatie Integratieve Puber- en Jongeren Therapie, speciaal bedoeld en bestemd voor Integratieve Kinder- en Volwassen therapeuten die zich hierin willen scholen. Kindertherapeuten krijgen te maken met pubers en jongeren, doordat de kinderen waarmee ze werken steeds ouder worden. Pubers en jongeren komen vaak met veel heftiger problematiek dan kinderen in de basisschoolleeftijd. Volwassen therapeuten krijgen aanmeldingen van jongeren of jong-volwassenen, soms de kinderen van de volwassenen uit hun praktijk en zoeken naar tools om met hen te kunnen werken.  

De Specialisatie is erop gericht om mensen met een gedegen therapeutische achtergrond te informeren over de thema's van deze specifieke leeftijdsgroep en de attitude die als professional wenselijk is. Of, zoals ervaren jongerentherapeut en een van de trainers Harold Sauer zegt:

"Een puber of jongere met een bak aan problemen komt je praktijk binnen. Hoe maak je contact? Wat doe je? Je krijgt maar één kans, anders zie je hem niet meer terug....."

De onderwerpen zijn o.a. identiteit, seksualiteit, verslaving, suicide, problemen in het gezin, burn out en stress.
Naast Harold leiden Hanneke Berens en Marjo Vermeulen de trainingen en werken we met ervaringsdeskundigen. De coördinatie van de Specialisatie wordt verzorgd door Elleke Bijsterveld.
De opleiding wordt afgesloten dmv opdrachten; er vindt geen examen plaats.
De Specialisatie is geaccrediteerd door de SKB en de SKJ (71 punten). De VIT verleent de licentie 'Jongeren Therapeut' aan therapeuten die lid zijn van de VIT en met goed gevolg de opleiding afgerond hebben.  

De data, de lesplaats en de kosten zijn:

Data: 
We starten met een tweedaagse in oktober 2021.
Lesdag 1 en 2: 7 en 8 oktober 2021
Lesdag 3: 12 november 2021
Lesdag 4: 10 december 2021
Lesdag 5: 21 januari 2022
Lesdag 6: 11 maart 2022
Lesdag 7: 1 april 2022

De lestijden zijn van 10:00 tot 17:00 uur.

Lesplaats
Rosenstock Huessyhuis, Hagenstraat 10, in het centrum van Haarlem

Kosten
€ 1550,- inclusief een (zoveel mogelijk biologische) verwenlunch op de lesdagen

INSCHRIJVEN

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Lees voordat je je aanmeldt eerst onze privacyverklaring.