Incompany trainingen / Maatwerk

Hoor je me wel?!

Informatie

Druppel Academy biedt ook Incompany trainingen aan, waarbij maatwerk geleverd wordt in overleg met de opdrachtgever. 'Hoor je me wel?!' is een training van twee dagdelen voor kinder- en schoolverpleegkundigen, pedagogisch medewerkers en rouw-en verliestherapeuten die werkzaam zijn in de  zorg. Centraal staat  hoe je als hulpverlener goed kunt communiceren met de (chronisch zieke) kinderen en hun ouders. 

Doelgroep: zorgverleners die werken met (chronisch) zieke kinderen
Aantal dagen: 2 dagdelen
Data: in overleg
Locatie: in overleg kan voor een locatie gekozen worden. We kunnen altijd terecht in het Rosenstock Huessyhuis, Hagestraat 10, 2011CV Haarlem.
Trainer: Lynn Jonkman en Marjo Vermeulen
Kosten: in overleg (inclusief studiemateriaal, koffie/thee en een uitgebreide, veelal biologische, lunch)

Inhoud training

We horen geregeld van zorgverleners dat het soms lastig is om op gepaste manier ouders/opvoeders, het kind of de jongere te begeleiden. Je kunt je als zorgverlener behoorlijk machteloos voelen, of zelfs gekwetst, als je de ouder en/of het kind/de jongere niet bereikt, of zelfs met hen in een conflict komt.  De manier waarop kinderen en jongeren hun gedachten en gevoelens uitdrukken, is voor volwassenen niet altijd even goed te begrijpen. Het lijkt of ze een ‘andere’ taal spreken. Hoe vind je aansluiting?

Werkwijze: Leren door doen en verdiepen

We gaan aan het werk met:
Hoe communiceer je met ouders, kinderen en jongeren die te maken hebben met rouw?
Wat is je eigen aandeel en welke tools heb je nodig?
Hoe belangrijk is opvoeden als een kind ziek is? In de training ‘Hoor je me wel?!’ gaan we met elkaar gaan op zoek naar de antwoorden

Begeleiding

Lynn Jonkman is werkzaam als kinderverpleegkundige in Amsterdam en als integratief kinder- en jongerentherapeut in Praktijk Druppel in Lisse.
Marjo Vermeulen is integratief jongerentherapeut en daarvoor jarenlang werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs.

Neem voor meer informatie contact op.

September 2020

24-9-2020 | De Speelse Uitnodiging: Masterclass Spelvaardigheden voor (kinder)therapeuten

Informatie De Speelse Uitnodiging: Masterclass Spelvaardigheden voor (kinder)therapeuten 

Doelgroep: (Kinder)therapeuten
Aantal dagen: 1
Datum: donderdag 24 september 2020, van 10 tot 17 uur (onder voorbehoud ivm corona-crisis)
Locatie: Rosenstock Huessyhuis, Hagestraat 10, 2011CV Haarlem
Trainer: Carla Maria Verwer
Kosten: € 250,- (inclusief koffie/thee en een uitgebreide lunch) 

Inhoud training

“Ik doe wel iets met dinosaurussen, maar kan er niet mee spelen als een kind.” Dit was het eerlijke antwoord van een kindertherapeut in ons gesprek over spel in haar praktijk. Dit gesprek is de aanleiding voor het ontwikkelen van deze Masterclass Spel- en vertelvaardigheden. Ben je (kinder)therapeut en werk je met of via spel binnen je praktijk? Wil je je spelvaardigheid en speelse houding vergroten en je spelrepertoire uitbreiden? Dan is deze dag voor jou bedoeld. 

Werkwijze: Leren door doen en verdiepen


We gaan op speels onderzoek uit: situaties en hun conflicten in beeld brengen, uitvergroten en uitspelen en al doende exploreren we verschillende speltechnieken, spelvormen en de narratieve theorie van (het) verhalen. We onderzoeken de grenzen van spel: wat zijn de spelregels in een 1-op-1 setting in jouw praktijk? Waar houdt spel op? En hoe zet jij spel aan en in? 

Begeleider

Trainer voor de deze dag is Carla Maria Verwer. Zij is een van de docenten van de Specialisatie Integratieve Puber-en Jongeren van de druppel-academy. Carla Maria heeft een achtergrond als theatermaker en is trainer in leiderschap met de nadruk op gezond werken. Zij is oprichter van de School voor Narratief Leiderschap. Het aanbod van de school richt zich op Speelsheid, verruimen van Perspectief en bewust (her)positioneren. Drie pijlers die ook in een therapiepraktijk van belang zijn.

“Ik bied graag een dag aan waar jij als deelnemer mee verder kunt – dat kan alleen als het aanbod zo veel mogelijk is afgestemd op de werkcontext van de deelnemers. Na aanmelding en voor aanvang hoor ik graag van alle deelnemers hoe je spel in jouw praktijk inzet, waar je deze masterclass meer zicht op wil krijgen en waar je meer van wil kunnen aan het einde van de dag. Zo wordt het programma een afgestemd aanbod op de aanwezige kennis, vaardigheden en leerdoelen van de deelnemers. Dat maakt een groepstraining juist zo waardevol – de aanwezige ervaring gebruiken en met elkaar aan de slag: leren door samen te spelen, te kijken en te interpreteren. Dit zijn belangrijke ingrediënten van de trainingsdagen van de School voor Narratief Leiderschap. Ik hoop je te ontmoeten op 24 september
!”

Meer informatie over de School voor Narratief Leiderschap vind je op www.schoolvoornarratiefleiderschap.nl

INSCHRIJVEN

Maart 2021

25 en 26-3-2021 | Ouderschap, een vak apart…., over systemische ouderbegeleiding

Ouderschap, een vak apart…., over systemische ouderbegeleiding

Doelgroep: kinder- en jongerentherapeuten en SKJ-geregistreerde hulpverleners
Aantal dagen: 2 van 10-17 uur
Datum: donderdag 25 en vrijdag 26 maart 2021
Locatie: Rosenstock Huessy Huis, Hagestraat 20, 2011CV in haarlem
Trainer: Hanneke Berens
Kosten: € 390,- (inclusief studiemateriaal, koffie/thee en een uitgebreide, veelal biologische lunch)

Inhoud training

Hoe betrek je de ouders van een jongere bij een begeleidingstraject?
Hoe kun je als therapeut/hulpverlener oudergesprekken zo voeren, dat ze een versterkende en positieve invloed hebben op het proces van de jongere?
Hoe houd je de ouders en de jongere in ere?

In deze tweedaagse training staat ouderschap centraal. Systeemtheoretische uitgangspunten kunnen de mogelijkheden van werken met ouders verrijken. Boekentip: De Fontein van Els van Steijn.

Werkwijze: Leren door doen en verdieping

Door je te verdiepen in de systeemtheorie en gesprekken met elkaar te oefenen, ben je aan het eind van deze training (nog beter) in staat om gesprekken met ouders rustig en doelgericht te voeren, zodat het proces van het kind en/of de jongere erdoor versterkt wordt.

Begeleider

Hanneke Berens is ouderbegeleiding vanuit Enver bij Specialistische GGZ, opleider over Passend Onderwijs en Jongeren en trainer bij de Specialisatie Integratieve Puber- en Jongeren Therapie. 

 


INSCHRIJVEN

September 2021

September 2021 | Specialisatie Integratieve Puber- en Jongeren Therapie -4-
Informatie over de Specialisatie Integratieve Puber- en Jongerentherapie -4- (start onder voorbehoud ivm de corona-maatregelen in september 2021)

In september (uitgesteld van januari 2021) start voor de vierde keer de Specialisatie Integratieve Puber- en Jongeren Therapie, speciaal bedoeld en bestemd voor Integratieve Kinder- en Volwassen therapeuten die zich hierin willen scholen. Kindertherapeuten krijgen te maken met pubers en jongeren, doordat de kinderen waarmee ze werken steeds ouder worden. Pubers en jongeren komen vaak met veel heftiger problematiek dan kinderen in de basisschoolleeftijd. Volwassen therapeuten krijgen aanmeldingen van jongeren of jong-volwassenen, soms de kinderen van de volwassenen uit hun praktijk en zoeken naar tools om met hen te kunnen werken.  

De Specialisatie is erop gericht om mensen met een gedegen therapeutische achtergrond te informeren over de thema's van deze specifieke leeftijdsgroep en de attitude die als professional wenselijk is. Of, zoals ervaren jongerentherapeut en een van de trainers Harold Sauer zegt:

"Een puber of jongere met een bak aan problemen komt je praktijk binnen. Hoe maak je contact? Wat doe je? Je krijgt maar één kans, anders zie je hem niet meer terug....."

De onderwerpen zijn o.a. identiteit, seksualiteit, verslaving, suicide, problemen in het gezin, burn out en stress.
Naast Harold leiden Hanneke Berens en Marjo Vermeulen de trainingen en werken we met ervaringsdeskundigen.
De specialisatie wordt afgesloten dmv opdrachten; er vindt geen examen plaats.
De Specialisatie is geaccrediteerd door de SKB en de SKJ (71 punten). De VIT verleent de licentie 'Jongeren Therapeut' aan therapeuten die lid zijn van de VIT en met goed gevolg de opleiding afgerond hebben.  

De data, de lesplaats en de kosten zijn:

Data: 
We starten met een tweedaagse in september 2021.
Lesdag 1 en 2: wordt zsm bekendgemaakt
Lesdag 3: wordt zsm bekendgemaakt
Lesdag 4: wordt zsm bekendgemaakt
Lesdag 5: wordt zsm bekendgemaakt
Lesdag 6: wordt zsm bekendgemaakt
Lesdag 7: wordt zsm bekendgemaakt

De lestijden zijn van 10:00 tot 17:00 uur.

Lesplaats
Rosenstock Huessyhuis, Hagenstraat 10, in het centrum van Haarlem

Kosten
€ 1550,- inclusief een (zoveel mogelijk biologische) verwenlunch op de lesdagen

INSCHRIJVEN

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Lees voordat je je aanmeldt eerst onze privacyverklaring.